Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Απόρων Παίδων Μακεδονίας "O Αριστοτέλης". Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων

Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Απόρων Παίδων Μακεδονίας

«Ο Αριστοτέλης»

Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων

 

 

Το Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Απόρων Παίδων Μακεδονίας «Ο Αριστοτέλης» υπήρξε, για περισσότερο από 50 χρόνια, μια κοιτίδα στοργής και περίθαλψης για παιδιά που βρέθηκαν ορφανά ή άπορα στα μεσοπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια. Μέσα από κείμενα και φωτογραφίες ο αναγνώστης μπορεί να πάρει πληροφορίες για τη δράση και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Στη μεγάλη του διαδρομή από το 1926 έως το 1983, το Ίδρυμα με τις πολλές επωνυμίες, καθιερωμένο όμως στη μνήμη και στην ψυχή των Καλαμαριωτών ως «Αριστοτέλης», ανέδειξε καταξιωμένους στο χώρο τους επαγγελματίες και κυρίως πολίτες χρήσιμους στο κοινωνικό σύνολο.

 

 

 

Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης. Η εγκατάσταση των Προσφύγων στην πόλη, 1920 - 1940. Πρακτικά Ημερίδας

 

Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης.

Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη, 1920-1940

Πρακτικά Ημερίδας

 

Τα πρακτικά της ημερίδας που είχε διοργανώσει το Μάιο του 2008, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, αποτελούν το υλικό της συγκεκριμένης έκδοσης. Στον παρόντα τόμο, επτά κείμενα ισάριθμων επιστημόνων από το χώρο της ιστορίας, της πολεοδομίας, της οικονομικής και της πολιτικής επιστήμης, έρχονται να εμπλουτίσουν την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού και της Θεσσαλονίκης, χάρη στην πρωτοτυπία των θεματικών τους, την ανάδειξη νέων ιστορικών πηγών και καινούργιων στοιχείων και τις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις τους. Η έκδοση, διανθισμένη με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και έγγραφα της εποχής, εκτός από νέες ιστορικές γνώσεις και οπτικές για την ιστορία της πόλης που ζούμε, προσφέρει το έναυσμα για τη συνέχεια της εξερεύνησης. Η ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη είναι ζωντανή στις τοπικές εφημερίδες, στα αρχεία των δημόσιων υπηρεσιών, στις οικογενειακές φωτογραφίες, στις αφηγήσεις των παλαιότερων κατοίκων.

 

 

 

Η Καλαμαριά Γράφει Ιστορία (1940-1967). Από την επιβίωση στη δημιουργία

 

Η Καλαμαριά Γράφει Ιστορία

1940 – 1967

Από την επιβίωση στη δημιουργία

 

 Η έκδοση αφορά στην ιστορία της Καλαμαριάς της περιόδου 1940 – 1967. Κατά την περίοδο αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε η νέα πολιτική ταυτότητα των Καλαμαριωτών. Καθοριστικής σημασίας γεγονός υπήρξε η ίδρυση ανεξάρτητου Δήμου. Οι ανάγκες επιβίωσης δεν απέτρεψαν τους κατοίκους της Καλαμαριάς από την ενεργή τους δραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και από το να δώσουν το δικό τους στίγμα στο χώρο εργασίας, της μόρφωσης, της συλλογικής οργάνωσης, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και της θρησκευτικής ζωής. Η Καλαμαριά σταδιακά έπαψε να αποτελεί έναν απομονωμένο συνοικισμό της προπολεμικής περιόδου και εξελίχθηκε σε μια περιοχή, όπου οι βασικές υποδομές εκσυγχρονίζονταν. Στη δεκαετία του 1950, αναβαθμίστηκε η παραλιακή ζώνη και από το 1960 η πληθυσμιακή σύνθεση της Καλαμαριάς εμπλουτίστηκε και δημιουργήθηκαν νέοι συνοικισμοί.

 

 

 

 

Ο προσφυγικός συνοικισμός Ναυάρχου Βότση

Ο προσφυγικός συνοικισμός Ναυάρχου Βότση

 

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στο συγκεκριμένο συνοικισμό του Δήμου Καλαμαριάς, όπου εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων. Ο κ. Ανανίας Τσιραμπίδης, καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, ασχολήθηκε προσωπικά με την έρευνα και τη συγκέντρωση υλικού, καθώς και με την επεξεργασία του. Τα στοιχεία που παρέχονται, προκύπτουν από δημοσιεύματα εφημερίδων, αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις κατοίκων και αναμνήσεις του ίδιου. Οι πληροφορίες για άτομα, των οποίων η ζωή είναι συνυφασμένη με την ιστορία του συνοικισμού, καθιστούν το έργο ευχάριστο και ζωντανό, ενώ συγχρόνως βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει την ιδιοσυγκρασία τους. Μέσα από τις φωτογραφίες σκιαγραφούνται πρόσωπα, γειτονιές, σκηνές από την καθημερινή ζωή και τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο βιβλίο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα καθώς και στην ίδρυση του αθλητικού συλλόγου «Ναύαρχος Βότσης».

 

 

 

 

ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟΛΛΩΝ. Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς "Ο Απόλλων" (1926-2006)

ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟΛΛΩΝ

Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς «Ο Απόλλων»

1926 – 2006

 

Ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα της ιστορίας του συλλόγου από την ίδρυσή του έως το 2006. Διαβάζοντάς το, ο αναγνώστης μπορεί να πάρει άφθονες πληροφορίες για κάθε αθλητικό τμήμα του συλλόγου, για την ιστορία της απόκτησης του γηπέδου καθώς και για τα καλλιτεχνικά τμήματα θεάτρου και μαντολινάτας που διέθετε κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Τα κείμενα, σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες αναδεικνύουν την πολύτιμη προσφορά του συλλόγου στην τοπική κοινωνία της Καλαμαριάς, στην προσφυγική κοινότητα αλλά και στο σύνολο της ελληνικής αθλητικής και πολιτιστικής ιστορίας. Ο «Απόλλωνας Καλαμαριάς», με τις νίκες του, προσέφερε την κοινωνική καταξίωση σε όλους τους πρόσφυγες και αποτελεί πλέον το σύμβολο των απανταχού Ποντίων.